A vidéki nagyvárosok tömegközlekedési cégeit is bekebelezné az állam

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-videki-nagyvarosok-tomegkozlekedesi-cegeit-is-bekebelezne-az-allam-1389872

KK, 2017. március 12.
Államosítással segítené ki a vidéki nagyvárosok közlekedési vállalatait a kormány – a kancelláriaminiszter szerint erre tesznek ismét javaslatot az érintett önkormányzatoknak, melyek többlettámogatásra nem számíthatnak. Pedig egyre nagyobb gond a munkaerőhiány, Pécsett már olyan sofőröket is felvennének, akiknek nincs meg a buszvezetői jogosítványuk. Van, ahol fizetésemeléssel próbálják megtartani a sofőröket, de az állami cégeknél megígért 30 százalékos béremelésre nincs forrás.

Úgy van ahogy a hírekben szerepelt – 3 év alatt 30%

2017. március 10-én érdemi ajánlatot tett a munkáltató, amely a Nemzeti Fejlesztési Miniszter által megfogalmazott Kormánydöntést tartalmazza. 2017. évre 13%, 2018. évre 12% 2019. évre 5%-os bérfejlesztés hajtható végre a Közlekedési Központok munkavállalói részére, melytől eltérni nem lehet és feltétele, hogy három évig további bérköveteléssel nem élnek a szakszervezetek.

A KKSZ és a tárgyalásban résztvevő szakszervezetek több olyan garanciális elemet fogalmaztak meg a munkáltató felé, melyek minimálisan szükségesek ahhoz, hogy a Kormány által megfogalmazott kikötések ellensúlyozásra kerüljenek.

 

Igaz, hogy három év alatt régiónként átlagosan 35%-ot meghaladó bérnövekedést eredményezhet a kormánydöntés – annak tükrében, hogy a minimálbérre és a garantált bérminimumra való “ráállást” nem ebből a fejlesztésből kell megoldani –  a KKSZ mégis úgy látja, hogy az egyre súlyosabbá vált létszámhiányt ekkora bérfejlesztés sem fog kezelni.

Ezzel párhuzamosan úgy gondoljuk, hogy kellő garanciák mellett mielőbbi megállapodásra van szükség, hogy az emelt bérek minél előbb – lehetőleg április 10-én, január 01-re visszamenőleg – megjelenjenek a munkavállalóknál.

 

A “bértárgyalás” következő fordulója március 16.

 

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök


Nőnapra mégis megérkezett

Tisztelt munkavállalók!

 

2017. március 10-én érdemi egyeztetéssel folytatódhat a bértárgyalás. Március 08-án megérkezett a Nemzeti Fejlesztési Miniszter levele, melynek a tartalmát még nem ismerjük, de információk alapján tartalmazza a 3 évre 30%-os bérfejlesztés lehetőségét, mely a megállalpodás, helyi megállapodások után – legkorábban április hónapban – kifizethető.

 

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök


SAJTÓ-KÖZLEMÉNY!

Fogy a volánosok türelme!!!

Nőnapra sem érkezik ajándék???

 

Türelmetlenek a volánosok, mert a béremelésről még csak tárgyalni sem engedi a munkáltatót a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A Közúti Közlekedési Szakszervezet úgy látja, az alágazatban egyre kétségesebb, hogy áprilisban az emelt béreket kapják a munkavállalók. A volánosok zúgolódnak.

  Bővebben…


Tájékoztatás bértárgyalás helyzetéről

 TISZTELT KOLLÉGÁK!

 

A 2017 évi bérfejlesztéssel kapcsolatban az elmúlt időszakban több téves információ került ki a köztudatba.

Annak ellenére, hogy a kormány korábban bejelentette – köztulajdonban álló vállalatok közül a volánosokra vonatkozóan is – a 3 év alatti 30%-os bérfejlesztési szándékát, erről a mai napig írásos anyag a tulajdonostól nem érkezett. Ezért érdemi tárgyalás lefolytatására nem került sor, még 03.01-én sem!

Információink alapján a napokban várható, hogy az MNV Zrt. a munkáltatónak megadja a szükséges felhatalmazást kormányzati elképzeléseknek eleget téve. Cél, hogy március közepéig országos megállapodás szülessen, mely alapján a helyi szintű tárgyalások is megkezdődhetnek.

KKSZ továbbra is fent tartja a munkáltató felé beadott bérfejlesztési igényét: 2017 évi 18%-os, 2018 évi 15%-os, 2019 évi 12%-os bértömeg és 50000 Ft/fő/év béren kívüli fejlesztést.

Türelem fogy, de az sem jó, ha rossz, téves információk terjednek a munkavállalók között.

Baranyai Zoltán                           

KKSZ Elnök