Létrejöhet Magyarország legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezete

KKSZ-VKSZ közös sajtóközleménye

2020.01.15 17:21

A Közúti Közlekedési Szakszervezet és a VOLÁNBUSZ Közlekedési Szakszervezet 2020 januárjában együttműködési megállapodást írt alá, mely értelmében a VOLÁNBUSZ Zrt.-nél dolgozó csaknem 7000 tag érdekképviseletét a jövőben együttműködve látják el.

A megállapodás alapján mind az ágazati, mind a vállalati szintű hangsúlyosabb munkavállalói érdekérvényesítés céljából Felek kidolgozzák annak lehetőségét is, hogy amennyiben a tagság úgy dönt, a további együttes fellépést, a kollektív szerződés aláírási jogosultság megtartásával, beolvadással erősítik meg a jövőben.

A fúzióval a legnagyobb országos közúti személyszállítási szakszervezet jöhet létre.

KKSZ-VKSZ

Kapcsolódó cikk: https://szakszervezetek.hu/hirek/21117-egyesitett-erovel-keszulnek-a-bertargyalasokra 30 éves a KKSZ – visszafogott megemlékezés 2020.01.15 06:38

1989. november 25-én – 30 éve alakult és 1990 januártól önálló szervezetként működik a Közúti Közlekedési Szakszervezet. Ennek okán a 2019. december 11-én az év végi, ünnepi Választmányi ülés keretében az alapításról is megemlékeztünk.

A Választmányi tagok, az elismerésben részesített tisztségviselők mellett az alapításkori alapszervezeti elnökök közül is többen részt vettek a rendezvényen.

Az ünnepi műsort követően Wenczel István röviden visszaemlékezett az alapítás előtti időkre, történelmi visszatekintésében számos, ma már szinte hihetetlennek tűnő körülményről mesélt a megjelenteknek.

Baranyai Zoltán elnök visszatekintése 15 évre nyúlt vissza, de felsorolta azokat az eredményeket, vívmányokat, amit a KKSZ a megalakulása óta tett és ért el a munkavállalók érdekében. Kiemelte, hogy azon szakszervezetek egyike a KKSZ, aki a rendszerváltás óta megőrizte, sőt gyarapította ingatlan vagyonát és még jelenleg is a Volán szakma legnagyobb taglétszámmal rendelkező szakszervezete.

Beszélt az elmúlt 5-7 év és napjaink kihívásairól, a 2015. januárban, majd a 2019. októberben bekövetkezett Volán társaságok integrációja hozta nehézségekről és megoldásra váró feladatokról.

Végezetül a jövőre tekintettel reményét fejezte ki, hogy az elődök örökségét sikerül tovább adni és a jövő tisztségviselőinek újabb évtizedek elteltével is lehetőség adatik majd a visszaemlékezésre.

KKSZ


Hírek, aktualitások

Jó irányba halad az integráció- röviden a mai napon elhangzottakról 2020.01.16 17:00

A mai napon Dávid Ilona elnök-vezérigazgató asszony vezetésével tartott egyeztetést a munkáltató, amin a VKSZ elnöke Fazekas Kovács János és Baranyai Zoltán KKSZ elnök mellett a KDSZSZ és KMSZ elnökei  vettek részt. Elöljáróban elnök asszony kitért a bérfejlesztés kérdésére. Elmondta, hogy a korábban bekért szakszervezeti igények összegzése megtörtént, a tulajdonos felé megküldésre került. A Társaságnak bérmilyen mértékű fejlesztési mérték végrehajtásához kormányzati beavatkozásra van szüksége. A 2020. évi bérfejlesztés mértékéről már ősszel történt egyeztetés a KVKF keretében, a folytatás is ezen a Fórumon fog megtörténni, de ehhez a Kormány döntése szükséges. A VOLÁNBUSZ Zrt. munkavállalóira vonatkozóan a bértárgyalás csak ezek után tud elkezdődni.

A bérfejlesztés kérdésével majd megeggyező fontossággal bír a KKSZ számára az integrácó után az autóbuszvezetők bérrendszerének egységesítése. Dávid Ilona a munkáltatónak ezzel kapcsolatos elképzeléseit vázolta fel számunkra. Az elhangzottakból kiderült, hogy a munkáltató számára is fontos, hogy a legnagyobb létszámú és munkaerő piaci helyzete miatt legkritikusabb munkakörben foglalkoztatottak  – autóbuszvezetők – esetében kezdje el az egységesítést, majd később a többi munkavállalói csoport esetében is.

A 2019. évi- volt társaságonkénti – autóbuszvezetői béradatok alapján bemutatásra került az egyes társaságok bérszerkezete, pótlékok darabszáma, pótlékértékek aránya a béren belül. Dávid Ilona elmondta, hogy országosan egységes és sávos besorolási bérrendszer bevezetését tervezik, ami tükrözné a munkaviszonyban eltöltött időt. A számos pótlék helyett pedig – az Mt. -ben szereplő pótlékokon túl – minimális darabszámú ösztönző pótlék megtartására fognak javaslatot tenni. 

Az elhangzottakról a jelenlévő szakszervezeti vezetők véleményét kérte, majd támogatást, hogy a munkát minél korábban be tudják fejezni. Tervek szerint február közepére kerülhet olyan szintre a tervezet – aminek fontos része a forgalmi területnél párhuzamosan folyó munka – hogy az érdemi egyeztetés elkezdődhet.

A bevezetés tervezett időpontja 2020. április 01.

A cafetéria egységesítésére az alábbi javaslat hangzott el, (melyet az aláíró felek -VKSZ és a Munkáltató-megállapodás formájában kell hogy rögzítsenek) 2020. január 01-től minden munkavállaló egységesen 200.000 forint juttatásban részesül, melynek felosztásának mielőbbi kezdését szorgalmazta a KKSZ elnöke. A régiónként eltérő mérték és a 200.000 Ft. különbsége alapbéresítésre kerül. 

Önkéntes nyugdíjpéntári befizetés szintén egységesítésre kerül, a pénztári tagsági viszonnyal rendelkező munkavállalók esetében 1%-os befizetés vállalása mellett a munkáltató 3,5%-ot fizet, a volt ÉNYKK -ban a feltételekkel rendelkező munkavállalók részére is. Az Ő esetükben ez nem jár majd a cafetéria keret csökkentésével, annak ellenére sem, hogy a 2015. évi összevonás alkalmával ez ÖNYP költség tömege a cafetéria keretbe került.

Az egységes üzemanyag visszatérítési rendszer is kidolgozás alatt van, amit a műszaki szakterület végez. Az egységes visszatérítési rendszert a bérrendszer egységesítésével egy időben szeretné bevezetni a Munkáltató.

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök