Hírek, aktualitások

Jó irányba halad az integráció- röviden a mai napon elhangzottakról 2020.01.16 17:00

A mai napon Dávid Ilona elnök-vezérigazgató asszony vezetésével tartott egyeztetést a munkáltató, amin a VKSZ elnöke Fazekas Kovács János és Baranyai Zoltán KKSZ elnök mellett a KDSZSZ és KMSZ elnökei  vettek részt. Elöljáróban elnök asszony kitért a bérfejlesztés kérdésére. Elmondta, hogy a korábban bekért szakszervezeti igények összegzése megtörtént, a tulajdonos felé megküldésre került. A Társaságnak bérmilyen mértékű fejlesztési mérték végrehajtásához kormányzati beavatkozásra van szüksége. A 2020. évi bérfejlesztés mértékéről már ősszel történt egyeztetés a KVKF keretében, a folytatás is ezen a Fórumon fog megtörténni, de ehhez a Kormány döntése szükséges. A VOLÁNBUSZ Zrt. munkavállalóira vonatkozóan a bértárgyalás csak ezek után tud elkezdődni.

A bérfejlesztés kérdésével majd megeggyező fontossággal bír a KKSZ számára az integrácó után az autóbuszvezetők bérrendszerének egységesítése. Dávid Ilona a munkáltatónak ezzel kapcsolatos elképzeléseit vázolta fel számunkra. Az elhangzottakból kiderült, hogy a munkáltató számára is fontos, hogy a legnagyobb létszámú és munkaerő piaci helyzete miatt legkritikusabb munkakörben foglalkoztatottak  – autóbuszvezetők – esetében kezdje el az egységesítést, majd később a többi munkavállalói csoport esetében is.

A 2019. évi- volt társaságonkénti – autóbuszvezetői béradatok alapján bemutatásra került az egyes társaságok bérszerkezete, pótlékok darabszáma, pótlékértékek aránya a béren belül. Dávid Ilona elmondta, hogy országosan egységes és sávos besorolási bérrendszer bevezetését tervezik, ami tükrözné a munkaviszonyban eltöltött időt. A számos pótlék helyett pedig – az Mt. -ben szereplő pótlékokon túl – minimális darabszámú ösztönző pótlék megtartására fognak javaslatot tenni. 

Az elhangzottakról a jelenlévő szakszervezeti vezetők véleményét kérte, majd támogatást, hogy a munkát minél korábban be tudják fejezni. Tervek szerint február közepére kerülhet olyan szintre a tervezet – aminek fontos része a forgalmi területnél párhuzamosan folyó munka – hogy az érdemi egyeztetés elkezdődhet.

A bevezetés tervezett időpontja 2020. április 01.

A cafetéria egységesítésére az alábbi javaslat hangzott el, (melyet az aláíró felek -VKSZ és a Munkáltató-megállapodás formájában kell hogy rögzítsenek) 2020. január 01-től minden munkavállaló egységesen 200.000 forint juttatásban részesül, melynek felosztásának mielőbbi kezdését szorgalmazta a KKSZ elnöke. A régiónként eltérő mérték és a 200.000 Ft. különbsége alapbéresítésre kerül. 

Önkéntes nyugdíjpéntári befizetés szintén egységesítésre kerül, a pénztári tagsági viszonnyal rendelkező munkavállalók esetében 1%-os befizetés vállalása mellett a munkáltató 3,5%-ot fizet, a volt ÉNYKK -ban a feltételekkel rendelkező munkavállalók részére is. Az Ő esetükben ez nem jár majd a cafetéria keret csökkentésével, annak ellenére sem, hogy a 2015. évi összevonás alkalmával ez ÖNYP költség tömege a cafetéria keretbe került.

Az egységes üzemanyag visszatérítési rendszer is kidolgozás alatt van, amit a műszaki szakterület végez. Az egységes visszatérítési rendszert a bérrendszer egységesítésével egy időben szeretné bevezetni a Munkáltató.

Baranyai Zoltán

KKSZ elnök